Op reis met het vliegtuig!

Hieronder enkele handige weetjes/tips/tricks om zorgeloos op vakantie te gaan. Als fotograaf hebben we meestal voor duizenden euro’s aan materiaal bij. Het is dus best belangrijk om hier goed voor te zorgen, gelukkig heb je dit bij je handbagage zelf in de hand. Zie wel dat je altijd tijdig aan boord van het vliegtuig stapt, op deze manier kan je je handbagage dicht bij jou stoel leggen en loop je ook niet de kans om bij lagenkostenmaatschappijen je handbagage achter te moeten laten voor in het ruim.

Handbagage

De standaard afmetingen zijn 56 cm hoog, 46 cm breed en 25 cm diep. Al verschillen de afmetingen licht bij verschillende maatschappijen. Het gewicht varieert tussen 7 en 12kg. Kijk dit dus altijd goed na, maar over het algemeen is het dus ideaal om je fotorugzak mee te nemen als handbagage. Het beste kies je voor een fotorugzak waar naast je fotomateriaal nog plaats is voor wat extra. Zo neem je best 1 volledige outfit mee (inclusief muts en handschoenen mocht je naar een koud land trekken) met je handbagage. Mocht je veel wandelen op reis kan je best ook je wandelschoenen aandoen in het vliegtuig. Door dit te doen kan je altijd verder op reis mocht er iets verkeerd gaan met je ruimbagage. De telefoonoplader kan je ook altijd best bij de hand hebben. Mocht je qua gewicht over de limiet gaan is dit niet direct een probleem. Meestal is hier gelukkig geen controle op en stel dat dit wel is kan je je camera nog snel even rond je nek hangen en nog snel wat lenzen in je jaszakken verstoppen! Kijk ook zeker na of je naast je handbagage ook een accessoire mag meenemen. Hier doelen ze meestal op een accessoire zoals een laptoptas (30cmx40cmx10cm)! Uiteraard hou je je identiteitskaart of internationaal paspoort en bewijs van mogelijk verplichte vaccinaties bij de hand.

Ruimbagage

Bij de meeste maatschappijen mag je iets meer dan 20kg meenemen. Dus als je uitgaat van een koffer van 20kg ben je altijd veilig. Statief en statiefkop steek je altijd in je ruimbagage. De bovenkant van een statief en de statiefkop kan je best wat beschermen door er bijvoorbeeld een handdoek of kledij rond te draaien. Toiletgerief steek je best in een waterdichte zak, op die manier kan je onaangename verrassingen voorkomen. Die waterdichte zak kan je dan tijdens je reis gebruiken om je vuile kledij in te doen. De meeste koffers hebben al een vrij goede bescherming tegen schokken, uitgezonderd het voorvak. Het voorvak is dan ook ideaal om sokken, onderbroeken en andere kledij in te steken. Zo krijg je een soort van kussen dat je koffer nog beter beschermd. Een drone in een dronekoffertje kan je ook gerust in je ruimbagage steken. Zie dan wel dat je de batterijen ervan meeneemt met je handbagage.

Batterijen en Powerbanks

Deze ben je verplicht om mee te nemen met je handbagage. Mochten deze beschadigd raken kunnen ze ineens veel warmte afgeven en in brand vliegen. Als de beschadigde batterijen in je handbagage zitten zal dit vrij snel worden opgemerkt in tegenstelling tot de ruimbagage. Voor powerbanks geldt de algemene regel dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage. Maximaal 2 powerbanks, het aantal mAh mag niet hoger zijn.

Overstappen

Mocht je meerdere vluchten nodig hebben om op je locatie te geraken, dan vraag je best bij vertrek na of je ergens bij het overstappen je bagage opnieuw moet inchecken. Als je met dezelfde maatschappij of partners vliegt zal je ruimbagage meestal automatisch doorgestuurd worden. Bij gebruik van verschillende maatschappijen of bij een tussenstop die langer dan 24u duurt zal je je bagage moeten ophalen en opnieuw inchecken…